logare  |  registrare

Evolutia stelelor

Evolutia stelelorzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 18 noiembrie 2012
Evolutia stelelor
38 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 93
Descriere

Evolutia stelelor

 

              Împrăştiate printre multitudinea de stele care populează cerul, întinderile de nori sunt alcătuite în mare parte din hidrogen, dar şi din praf şi gaze. În astfel de nori interstelari, sau nebuloase, se nasc stelele.

              Durata vieţii unei stele este atât de mare (până la zeci de mii de milioane de ani) încât astronomii nu pot urmări viaţa unei stele de-a lungul întregii ei existenţe. Însă aceştia pot observa o diversitate de stele în diferite stadii ale ciclului vieţii lor. Astfel ei au putut stabili modul în care trăiesc şi mor aceste stele: de la naşterea lor în norii interstelari, prin tinereţe şi prin vârsta mijlocie, până la bătrâneţe şi câteodată până la sfârşituri spectaculoase.

              Nu toate stelele urmează acelaşi ciclu de viaţă. Totul depinde de alcătuirea lor iniţială. Cele mai mari dintre ele au o viaţă scurtă, dar plină de strălucire şi un sfârşit spectaculos. Stelele mijlocii ca dimensiune, ca Soarele de exemplu, strălucesc mai puţin şi se sting încetul cu încetul, trăind însă mult mai mult. Stelele mici nu strălucesc aproape deloc însă viaţa lor se măsoară în sute de miliarde de ani.

              Stelele se nasc atunci când materia din nebuloasă se adună într-un pâlc. De fapt nu se ştie ce determină lucrul acesta. Pâlcul se contractă treptat, sau se micşorează pe măsură ce se prăbuşeşte sub propria-i gravitaţie. Prăbuşirea produce energie, care încălzeşte gazul şi praful, făcându-le să strălucească. Pâlcul devine un prototip de stea. Acesta devine din ce în ce mai dens şi mai fierbinte în centru, sau miez. Treptat, temperatura se ridică la milioane de grade. Când ajunge cam la 10.000.000 oC, încep reacţii nucleare în gaz. Nuclee de atomi de hidrogen încep să fuzioneze şi să se combine, formând împreună nuclee de atomi de heliu. Aceste fuziuni nucleare eliberează o cantitate enormă de energie, care se materializează sub forma radiaţiilor. Aceste radiaţii ajung la stratul de energie care este emanată în spaţiu sub formă de căldură şi lumină. Acum prototipul a devenit o stea adevărată.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com