logare  |  registrare

Afectiuni ale ochilor

Afectiuni ale ochilorzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 28 octombrie 2012
Afectiuni ale ochilor
37 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 110
Descriere

Citeva afectiuni a ochiului ce trebuie ingrijite

pana la prezentarea la medic


Traumatismele oculare de orice fel dau perturbari uneori grave ale functiei oculare. Astfel pot sa apara hemoragii, cresterea tensiunii intraoculare, rupturi ale membranelor oculare (dezlipirea de retina) si chiar plagi. Aceste socuri traumatice, de orice natura (lovitura cu mingea, pumn, obiecte dure etc.) determina sinteza unor substante in ochi, numite prostaglandine. Prostaglandinele tulbura functiile oculare, creind extravazari, exsudate, edem cu intreruperea functiilor celulare, insuficienta oxigenarii, care duc la scaderea vederii. Apar hemoragii la tegumentul pleoapelor, fetei, la conjunctiva si uneori in interiorul ochiului. In astfel de cazuri bolnavul trebuie pus in repaus, ii vor fi date calmante (fenobarbital,algocalmin), va fi pansat steril daca exista plagi singerinde, i se va da calciu (calciu efervescent, calciu lactic sau clorocalcin), vitamina C 200 si aspirina. Aspirina este medicamentul care opreste sinteza in continuare a prostaglandinelor ce apar in traumatisme. Bolnavul trebuie transportat cit mai repede la medicul oftalmolog care va face bilantul distrugerilor oculare si va indica tratamentul.

         Printre accidentele oculare mentionam si arsurile oculare atit fizice cit si chimice, care pot sa duca la distrugeri ale tesuturilor aparatului vizual. In aceste cazuri vor fi eliminate pe cit posibil substantele caustice cu tampoane de vata inmuiate in ser fiziologic sau apa distilata, infuzie de musetel sau chiar apa de la retea, apoi se vor neutraliza substantele chimice, daca a fost acid cu solutie de bicarbont de sodiu 1 |(1-2 lingurite la un litru de apa fiarta si racita) sau daca a fost baza (amoniac, var) se va spala cu o solutie de apa acidulata (un litru de apa fiarta si racita in care s-a dizolvat o lingurita de otet sau solutie de acid boric 3%). Un colir dezinfectant (colir cu sulfacetamida) sau o solutie de antibiotice vor fi picurate in fundul de sac conjunctival, dupa care se va aplica un pansament. Se da un calmant bolnavului (fenobarbital, algocalmin) dupa care va fi trimis la medicul specialist. Eroziunile si ulcerele corneene pot fi provocate si de traumatismele de diferite feluri. Manifestate prin dureri, fotofobie, lacrimare, scaderea vederii, necesita pansament de urgenta si administrarea unui calmant, pina la prezentarea de urgenta la medic, care va lua masurile necesare prevenirii complicatiilor inflamatorii secundare. 

 

ALTE BOLI :                                                                  

  - FOLICULOZA INFANTILA. Se caracterizeaza prin aparitia bilaterala in fundurile de sac inferioare a unor foliculi mici, roz, translucizi, duri si regulati, asezati in siraguri pe o conjunctiva lipsita in rest de modificari patologice. Simptomele subiective sunt absente sau foarte sarace: intepaturi, mincarime, usoara fotofobie. Netratata foliculoza dispare spontan in 4-5 ani. Tratamentul consta in tonificarea starii generale prin administrarea de vitamine, calciu si cura heliomarina.

  - CONJUNCTIVITA DE PISCINA. Se numeste astfel deoarece apare in special la cei care frecventeaza piscinele, bazinele de inot. Infectarea conjunctivelor are loc prin intermediul apei murdarite de secretie genitala continind corpusculisi produsa de o uretrita de un tip special. Debutul este acut, de obicei unilateral, dar se poate extinde si bilateral. Simptomele principale sunt edemul palpebral, hiperemie conjunctivala, aparitia dupa 10-14 zile a unor foliculi voluminosi in fundurile de sac, mai ales in cel inferior. Evolutia poate dura 2-3 luni dupa care conjunctivita se vindeca, fara urme. Tratament: spalaturi conjunctivale cu solutii obisnuite; instilatii cu solutii cu tetraciclina, teramicina sau sulfamide de 5-6 ori pe zi; respectarea stricta a igienei oculare deoarece boala este contagioasa. 

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com