logare  |  registrare

Birocratia si administratia publica

Birocratia si administratia publicazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 19 octombrie 2012
Birocratia si administratia publica
Autor: OLya
64.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

BIROCRAŢIA ŞI ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ

 

        Termenul de birocraţie apare pentru prima dată în 1745 la prin adaugarea termenului grecesc kratos (a conduce) la cuvantul francez bureau(birou) desemnând o conducere exercitată de funcţionari.Mai întâi termenul a fost utilizat pentru a descrie activitatea funcţionarilor guvernamentali pentru ca mai apoi să fie utilizat în cazul tuturor organizaţiilor mari.

           Birocratia a cunoscut o dezvoltare abia în vremurile moderne deşi organizaţii similare pot fi întâlnite oricând în istorie .De la marile imperii din vechime şi până la democraţiile şi dictaturile moderne, nici un stat nu a putut şi nu poate supravieţui fără o structura organizată de funcţionari care să îndeplinească sarcini diverse absolut necesare pentru asigurarea unei baze materiale şi sociale care să-i permită existenţa

        Conceptul de birocraţie comportă în literatura de specialitate cele mai diferite abordări, în mod invariabil, conceptul de „birocraţie” este corelat cu cel de birou, în sensul „operaţiunii de birou”.

       Birocraţia face parte din limbajul curent şi avem cu toţii idee la ce se referă.

 

     De exemplu, să ne gândim la primirea rece pe care personalul de la ghişeu ne-o face dese ori la poştă, la bancă, la metrou, la serviciile de reclamaţii etc. Nu este oare aceasta birocraţie? Dar dacă le-am întreba pe aceste persoane aflate la dispoziţia cetăţeanului, acestea vor spune probabil că birocraţia este atitudinea autoritară şi distantă a directorilor. Dacă am pune această întrebare directorilor, este sigur că ei vor pune în evidenţă, printre cauzele birocraţiei, sistemul de personal care bineînţeles impune convenţii colective rigide şi nu se gândeşte decât la satisfacerea cerinţelor sindicatelor şi la apărarea strictă a intereselor lor privind cariera. În sfârşit, dacă am împinge ancheta până la sindicate, fără îndoială, acestea vor pune birocraţia pe seama reglementărilor apărute care demobilizează personalul şi suscită apatia.

      La prima vedere, birocraţia reprezintă indiferenţa celorlalţi, reticienţa lor de a lua în serios problemele cotidiene pe care fiecare dintre noi le întâmpină în munca sa sau în situaţia sa de client, utilizatori, pacient, consumator, cetăţean sau contribuabil; indiferenţă, dar şi încetineală, pasivitate, rigiditate, inumanitate şi autoritatarism.

       Funcţionarului refugiat în spatele statutului său i se atribuie un spirit minuţios, timorat şi marcat de lene şi limite, în timp ce administraţia ca entitate devine un big brother răufăcător.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net