logare  |  registrare

A doua lege a termodinamicii

A doua lege a termodinamiciizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 15 octombrie 2012
A doua lege a termodinamicii
73 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 93
Descriere

A doua lege a termodinamicii


I. ANALIZAREA LEGII A DOUA ŞI A EFECTELOR EI

          A. Privire de ansamblu asupra legii a doua din punct de vedere fizic

      1. Legea a doua şi entropia. După cum am văzut în introducere, legea a doua spune că “trecerea căldurii de la un corp cu o temperatură dată la un corp cu o temperatură mai mică este un proces ireversibil”. În majoritatea formulărilor legii a doua se specifică faptul că în cadrul acestui fenomen de transfer de energie entropia totdeauna creşte. Entropia este o mărime fizică ce caracterizează gradul de dezordine al mişcării moleculelor. Problema ireversibilităţii proceselor naturale şi a creşterii entropiei o vom dezbate mai pe larg în capitolele următoare.

2.Perpetuum mobile

       O consecinţă a legii a doua o constituie imposibilitatea de a construi un perpetuum mobile (mecanism care funcţionează singur pe baza transferului de căldură, fără ajutorul unor forţe exterioare), unul din motive fiind frecarea cu aerul. Ideea construirii unui perpetuunm mobile i-a fascinat pe foarte mulţi oameni. Au fost sute şi sute de încercări de a construi asemenea mecanisme.Dar toate au fost făcute în zadar pentru că în cele din urmă s-a constatat, conform legii a doua, că este imposibil de a construi un perpetuum mobile. În ciuda acestui fapt s-au ridicat mulţi escroci care au încercat să ducă lumea în eroare şi în dreptul multora mai creduli au reuşit. Chiar Newton, marele fizician, a fost pe punctul de a crede posibilă această invenţie, pe atunci necunoscându-se imposibilitatea construirii ei.

Vom constata mai departe că această imposibilitate a construirii unui perpetuum mobile se generalizează şi la procesul menţinerii vieţii fără ajutorul unor factori exteriori.

 

 B. Privire de ansamblu asupra legii a doua din punct de vedere teologic

  1. Analizarea legii a doua în contexte diferite

        Oamenii de ştiinţă care au studiat efectele legii a doua mai îndeaproape au observat că această lege este universal valabilă pentru toate procesele naturale, nu numai pentru efectele termice. Luând astfel această lege într-un context general, ea va fi enunţată în felul următor: “În orice sistem, fie deschis (la primirea energiei solare) sau închis, există o creştere a entropiei care este o mărime a dezordinii.”Asta înseamnă că orice sistem, neacţionat de forţe exterioare care să-i menţină funcţionarea, ajunge la forme tot mai inferioare de organizare, în final ajungând la o stare completă de dezordine.

 

         Nu există nici o dovadă că legea a doua este valabilă numai pe planeta noastră. Ea funcţionează şi în celelalte părţi ale Universului.Este un uni-vers, nu un di-vers.

        În mod convenţional, termodinamica a fost împărţită şi definită prin prisma legii a doua de către savanţi, pentru trei domenii:

   1.Termodinamica clasică: “În orice schimbare fizică ce are loc prin ea însăşi entropia întotdeauna creşte
   2.Termodinamica statistică:”Fiecare cantitate de energie are asociată cu ea o calitate caracteristică numită entropie…Energia trebuie să curgă întotdeauna într-o astfel de direcţie astfel încât entropia să crească.”

...

II. PROBLEMA ENTROPIEI ŞI A IREVERSIBILITĂŢII PROCESELOR NATURALE

III. MĂRTURIILE EVOLUŢIONIŞTILOR ÎN LEGĂTURĂ CU LEGEA A DOUA A TERMODINAMICII

IV. REZUMAT ŞI CONCLUZII

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com