logare  |  registrare

Mihail Sadoveanu - Baltagul (rezumat)

Mihail Sadoveanu - Baltagul (rezumat)zoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 04 octombrie 2012
Mihail Sadoveanu - Baltagul (rezumat)
35 KB Încărcări
 • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Mihail Sadoveanu - Baltagul (rezumat)


       Impresionat de frumusetea baladei populare “Miorita”, Mihail Sadoveanu a incercat sa colaboreze cu creatorul popular si sa dea o noua interpretare motivului mioritic.El a creat astfel romanul “Baltagul”, putand afirma ca acolo unde sfarseste Miorita, incepe Baltagul.

     Eroina principala a cartii este Vitoria Lipan, sotia unui cioban dintr-o zona de munte, o femeie darza energica,a luat locul maicutei batrane din balada.

      Sotul ei, Nichifor Lipan, un cioban harnic si voinic, plecase sa cumpere niste oi de la Dorna, dar, la intoarce, a intarziat peste termenul stabilit.

       Vitoria Lipan are anumite presimtiri si anume ca sotului ei i s-a intamplat ceva rau. Ea incearca sa afle adevarul, apeland la preotul din sat, care o incurajeaza, indemnand-o sa-l astepte pe Nichifor cu rabdare, in speranta ca se va intoarce. Victoria se adreseaza si vrajitoarei satului, aceasta spunandu-i ca, probabil  Nichifor a intarziat la o dusmanca, deci ca ar avea o iubita si sa-l astepte ca, dupa ce se va satura de aceea, va veni acasa.

 

         Vitoria nu crede pe deplin nici una dintre cele doua variante, avand prevestirile ei tainice, ca lui Nichifor i s-a intamplat o nenorocire. Ea isi ia toate masurile de precautie, lasandu-si casa in ordine in grija unei slugi credincioase, si pleaca in cautarea sotului, in vederea restabilirii adevarului. Pe fiica sa, Minodora, a dus-o la manastire, la o ruda, cu partea de avere ce i se cuvenea, pentru a-i asigura, pe cat posibil, viitorul.

      Impreuna cu fiul sau Gheorghita si cu ajutorul preotului, vinde unor negustori, prieteni mai vechi ai sotului ei, branza si pieile de oaie de prisos, pentru a face rost de bani pentru drum, apoi pleaca cu fiul ei in cautarea lui Nichifor Lipan. Inainte insa, ea comandase, fierarului satului, un baltag (topor cu coada lunga) pe care-l iau cu ei, de unde si numele romanului(Baltagul).

      Curajul si barbatia acestei taranci de la munte se vad atunci cand, calatorind din sat in sat si intrebandu-i pe oamenii intalniti in cale despre sotul sau, ea reuseste sa refaca drumul pe care a trecut Nichifor Lipan.

         Mergand pe urmele a  trei ciobani (“Trei turme de oi / Cu trei ciobanei” – Miorita), Vitoria deduce ca Nichifor Lipan era insotit de alti doi pastori. Dornici sa-i ia averea,  la o rascruce de drumuri(de unde nu se mai vorbea decat de  doi ciobani), cei doi tovarasi de drum il omoara pe Nichifor Lipan. Deducand ca acolo era locul unde ar fi putut pieri cel de-al treilea, adica Nichifor Lipan, Vitoria se opreste cu fiul sau in sat si pregateste un parastas pentru pomenirea sufletului celui ucis, la care ii cheama si pe cei doi insotitori ai sotului ei: Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Cu ajutorul cainelui Lupu, descopera intr-o prapastie osemintele sotului sau.

...

Păreri:
 • 4 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 12.05.2015
  un referat bunisor
 • 3 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 28.08.2014
  foarte bun referat
 • 2 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 03.02.2014
  Trebuia putin mai explicit, dar e bunicel...
 • 4 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 26.01.2014
  e destul de bun :P
 • 3 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 13.01.2014
  BUNICEL DA... E DESTUL DE BUN
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net