logare  |  registrare

Aparitia si cristalizarea stiintei administratiei

Aparitia si cristalizarea stiintei administratieizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 29 septembrie 2012
Aparitia si cristalizarea stiintei administratiei
Autor: Olya
37 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Aparitia si cristalizarea stiintei administratiei


       Necesitatea cunoaşterii aprofundate şi cât mai exacte a fenomenului de administraţie publică, în toată complexitatea lui, în vederea perfecţionării organizării şi funcţionării administraţiei publice, a condus la apariţia unei ramuri de cercetare intitulată ştiinţa administraţiei. Aceasta utilizează cunoştinţele dobândite de o serie de discipline care cercetează, sub diferite aspecte, administraţia publică. Dintre acestea menţionăm: sociologia administraţiei, psihologia administraţiei, istoria administraţiei, tehnicile administrative, dreptul administrativ, politica administraţiei, economia, demografia, geografia, etnologia, informatica, cibernetica, urbanismul şi sistematizarea teritoriului.

      În legătură cu unele aspecte fundamentale privind ştiinţa administraţiei – autonomia, natura, locul şi rolul ei în sfera ştiinţei – se poartă, de peste o sută de ani, ample discuţii în literatura mondială, fără să se fi ajuns încă la un consens.

     Ştiinţa administraţiei este calificată de unii autori drept ştiinţă interdisciplinară, iar de alţii multi sau pluridisciplinară. Să vedem ce semnifică aceşti termeni.

 

       În cazul ştiinţelor interdisciplinare, sau de frontieră, este vorba de o întrepătrundere, pe o anumită zonă de cercetare, a unor componente din două sau mai multe ştiinţe, întrepătrundere care conduce la un ansamblu de cunoştinţe care prezintă o anumită specificitate, în raport cu disciplinele de provenienţă. Este vorba, de fapt, de o hibridare. De exemplu, în cadrul biochimiei se realizează investigarea şi reprezentarea fenomenelor biologice, din perspectiva chimiei.

       Ştiinţa multidisciplinară este aceea care, pentru a-şi putea atinge obiectivele, este nevoită să folosească un complex de discipline, diferite prin baza teoretică, metodică şi operaţională, care nu se întrepătrund şi furnizează cunoştinţe care le sunt specifice. Rezultatele obţinute de aceste ştiinţe rămân distincte, nu au caracter hibrid chiar dacă sunt subordonate obiectivelor urmărite de ştiinţa multidisciplinară. Exemple în acest sens sunt medicina şi agronomia. Pentru a-şi atinge obiectivele, apărarea sănătăţii prin acţiuni profilactice şi curative, în cazul medicinii, cultura plantelor, în cazul agronomiei, este nevoie de concursul mai multor discipline diferite, care îşi păstrează identitatea.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net