logare  |  registrare

Aparitia reglementarilor juridice privind urbanismul

Aparitia reglementarilor juridice privind urbanismulzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 29 septembrie 2012
Aparitia reglementarilor juridice privind urbanismul
Autor: Olya
27.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Aparitia reglementarilor juridice privind urbanismul


      Reflecţiile şi chiar reglementările juridice şi rolul lor în domeniul urbanismului sunt deosebit de vechi.

      Aristotel, Platon ("Legile", cartea V) ori Vitruviu ("Cele l0 cărţi de arhitectură") au făcut, de pildă, referiri la această problematică.

     In antichitate, au fost elaborate numeroase reglementări în privinţa construcţiilor. Regulamentul oraşului Pergam obliga, de exemplu, constructorii să respecte mai multe norme de igienă şi securitate. In caz de nerespectare a acestora, autorităţile municipale puteau interveni pentru a sancţiona ilegalităţile şi a efectua, pe cheltuiala contravenientului, conformarea construcţiilor cu regulile publice stabilite. In Roma antică, se constată existenţa servituţilor de înălţime, de perspectivă, de aliniere, de distanţă între clădiri, de vedere şi de estetică. Dreptul roman asimilase deja unele aspecte ale speculaţiei funciare, interzicând orice demolare totală sau parţială a cărei cauză unică ar fi fost specula.

 

       Până la cel de-al doilea război mondial, dreptul urbanismului a prezentat două caracteristici dominante. Pe de o parte, un volum deosebit de redus al reglementărilor, o existenţă sumară şi dispersată, iar, pe de alta, o întârziere în asimilarea, adaptarea şi exprimarea cerinţelor specifice acestui domeniu.

      Reglementarea juridică era pregătită mai ales pentru a preveni decât pentru a repara situaţii necunoscute până atunci.

       După cea de-a doua conflagraţie mondială, reconstrucţia, urmată de creşterea urbană explozivă au impus necesitatea unei politici în domeniul urbanismului, adoptate de noile circumstanţe şi dispunând de un aparat juridic corespunzător. 

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net