logare  |  registrare

Algoritmi de prelucrare a fişierelor organizate secvenţial

Algoritmi de prelucrare a fişierelor organizate secvenţialzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 16 aprilie 2011
Algoritmi de prelucrare a fisierelor organizate secvential
154.38 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 208
Descriere

Algoritmi de prelucrare a fişierelor

organizate secvenţial


Din punct de vedere al operaţiilor de gestiune solicitate de diverse aplicaţii, fişierele binare se pot grupa în fişiere care nu sunt actualizate (ţinute la zi) şi fişiere care sunt actualizate. De obicei, fişierele din prima grupă se regăsesc în aplicaţii matematice sau ca fişiere temporare şi de tranzacţii în aplicaţii de gestiune economică. Fişierele din cea de-a doua grupă sunt, de obicei, fişiere permanente (principale) în aplicaţii de gestiune economică şi au particularităţi de proiectare, referitoare, în special, la asigurarea ştergerii şi adăugării de articole.


Asupra fişierelor binare care nu necesită actualizare se realizează, de obicei, operaţiile de creare (populare) şi consultare. Dintre operaţiile de actualizare pot fi realizate, fără mari complicaţii, modificarea şi adăugarea densă de articole.

a. Popularea fişierelor se realizează prin preluarea datelor fie din alte fişiere, fie de la tastatură (popularea interactivă). În ultimul caz, cel mai des întîlnit în practică, fişierul conducător corespunde mulţimii datelor introduse de la tastatură. Articolele sunt preluate cîmp cu cîmp, neexistînd posibilitatea citirii unei variabile de tip articol şi, în plus, introducerea unei date este adesea însoţită de proceduri de validare specifice, cu reintroducerea ei în cazul unei erori.


Sfîrşitul introducerii datelor de la tastatură (şi implicit a procesului de populare a fişierului) poate fi:

-  De tip chestionar, prin consultarea utilizatorului, privind continuarea sau nu a introducerii articolelor. Pentru un volum mare de date, varianta prezintă dezavan­tajul măririi timpului de prelucrare.

-    Convenţional, prin introducerea pentru primul cîmp din articol a unei valori prestabilite, cu semnificaţie de sfîrşit de prelucrare.

-    Standard, prin tastarea caracterului CTRL/Z, cu rol de sfîrşit de fişier TEXT, caz în care variabilei standard CheckEof (definită în unitatea standard CRT) trebuie să i se atribuie în program valoarea TRUE.


O altă problemă a populării fişierelor binare o reprezintă aşezarea articolelor pe suportul extern. Din acest punct de vedere se întîlnesc două modalităţi:

a. Populare densă, prin care articolele se scriu unul după altul, în ordinea în care au fost furnizate, fără a se lăsa locuri libere (acces secvenţial). Pentru fişierele care nu necesită actualizare acesta este tipul recomandat.

b. Populare aleatoare, prin care articolele sunt scrise pe poziţiile al căror număr relativ este furnizat explicit de programator (acces direct). Scrierea unui articol se realizează după poziţionarea pe numărul relativ dorit, cu procedura Seek(f,nr_relativ). La populare, nr_relativ nu este limitat decît de spaţiul existent pe suportul extern.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com