logare  |  registrare

Relatiile dintre politica si administratia publica in Republica Moldova

Relatiile dintre politica si administratia publica in Republica Moldovazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 07 august 2012
Relatiile dintre politica si administratia publica in Republica Moldova
Autor: Olya
101.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Relatiile dintre politica si administratia publica in Republica Moldova

 

CUPRINS:

INTRODUCERE

1. Noţiuni generale cu privire la relaţiile politico-administrative

2. Caracteristicile relaţiilor politico-administrative din Republica Moldova

CONCLUZII

BIBLIOGRAFIE

 

 

INTRODUCERE

     Esenţa reformei administraţiei publice şi a serviciului public este legată în mod substanţial de caracterul relaţiilor politice şi administrative, de deosebirile şi interconectările dintre aceste două domenii ale sistemului statal sau altfel spus de delimitările care trebuiesc făcute între funcţionarii publici şi funcţionarii politici.

     Sistemul politic ca ansamblu de elemente prin care se realizează politica, cu­prinde statul ca instrument principal al puterii politice. Desigur că sistemul administraţiei publice avînd rolul de realizare a unor valori politice se află într-o complexitate de relaţii cu sistemul politic. În acest fel mediul politic co­nstituie o dimensiune esenţială a administraţiei publice.

    În Republica Moldova relaţiile politico-administrative constituie o problemă ce este abordată destul de des este făcîndu-se abstracţie de principalele probleme cu care se conf­runtă serviciul public şi abordîndu-se subiectul într-un context micro, legat de circumstanţe sau de careva aspecte tehnice al instituţionalizării şi funcţio­nă­rii. Reformele serviciului public, uneori semnificative, realizate de la începu­tul anilor ’90 până în prezent nu s-au referit în totalitate la fundamentul relaţiilor politice şi administrative şi la dimensiunile definitorii al acestuia.


Ţinînd cont de faptul că sistemul de relaţii ce se stabileşte la acest nivel reprezintă un element esenţial al sistemului administ­ra­tiv natura acestor relaţii şi corectitudinea lor trebuie să fie corect gestionate. Ele exprimînd calitatea sistemului administrativ şi se identifică în resursele umane antrenate în procesul administrativ. Fără o percepţie clară a relaţiilor dintre sistemul politic ca ansamblu şi administraţia pu­b­lică, perfectă sub aspecte instituţional şi funcţional, nu este capabilă să reali­ze­ze o prestaţie la nivel.

    Din aceste considerente analiza relaţiilor politico-administrative trebuie să includă la rîndul ei nişte percepţii clare asupra modelului optim de gestionare a relaţiilor politice şi administrative şi a mecanismelor de interconexiune dintre acestea.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com