logare  |  registrare

Masive memorate în fişiere

Masive memorate în fişierezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 16 aprilie 2011
Masive memorate in fisiere
85.18 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 208
Descriere

Masive memorate în fişiere


Una din aplicaţiile des întîlnite în lucrul cu fişiere este memorarea masivelor de date de dimensiuni mari, care fac imposibilă aducerea integrală a lor în memoria internă. Problema principală a prelucrării masivelor (vectori, matrice etc.) memorate în fişiere binare o constituie determinarea poziţiei unui anumit element din masiv în cadrul fişierului. Indiferent de numărul de dimensiuni ale masivului şi de modalităţile de memorare a elementelor sale în cadrul fişierului, legătura între elementul de masiv care se referă şi numărul relativ al articolului care îl conţine se realizează pe baza funcţiei rang, similară celei implementate pentru datele de tip ARRAY.

În cazul masivelor memorate în fişiere, prelucrarea acestora depinde de unele caracteristici particulare: numărul de dimensiuni ale masivului; ordinea de memorare în fişier (lexicografică sau invers lexicografică); modul de memorare (dens sau nedens); ordinea de parcurgere a masivului.


1. Prelucrarea vectorilor

De regulă, vectorii se memorează dens. Numărul relativ al articolului depinde de rangul elementului în cadrul vectorului, astfel:

a. nr_relativ=rang(xi)=i, pentru i=1..n, dacă articolul cu numărul relativ 0 nu este utilizat, caz în care dimensiunea vectorului este n=FileSize(f)-1, sau memorează numărul efectiv de componente ale vectorului (n

b. nr_relativ=rang(xi)-1=i-1, pentru i=1..n, dacă vectorul se memorează începînd cu primul articol (caz în care dimensiunea vectorului este n=FileSize(f)).


Pentru exemplificarea prelucrării vectorilor de mari dimensiuni memoraţi în fişiere s-a construit unitatea Pascal Unit_vec, care conţine următoarele proceduri de prelucrare a vectorilor memoraţi dens, începînd de la poziţia 0:

a. Creare_vector realizează crearea în acces secvenţial a unui fişier binar ale cărui articole, de tip REAL, memorează elementele vectorului.

b. Listare_vector afişează pe ecran conţinutul fişierului (vectorului), printr-o parcurgere secvenţială. Procedura poate fi folosită de către utilizator, în special pentru verificarea corectitudinii rezultatelor.

c. Sortare_vector realizează sortarea fişierului prin metoda selecţiei, prin interschimbarea fizică a elementelor vectorului (articolelor), utilizînd accesul direct.

d. Min_max_vector determină elementul minim, respectiv maxim din vector, printr-o singură parcurgere secvenţială a fişierului.

...

2. Prelucrarea matricelor

3. Matrice memorate nedens

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net