logare  |  registrare

Actele Preşedintelui Republicii Moldova

Actele Preşedintelui Republicii Moldovazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 11 iulie 2012
Actele Preşedintelui Republicii Moldova

Autor: Olya

38 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Actele Preşedintelui Republicii Moldova


      La analiza problematicii actelor Preşedintelui este necesar să facem o distincţie între actele exclusiv politice şi actele juridice, la care se referă art. 94 alin.(l) din Constituţie. Formularea din text; "în exercitarea atribuţiilor sale, Preşedintele emite decrete care se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova", trebuie privită într-un sens strict. Deşi legiuitorul constituant foloseşte o formulare generică, în realitate nu a avut în vedere toate atribuţiile Preşedintelui, fiind concluzia logică şi rezultând dintr-o interpretare sistematică a Constituţiei.

     Una din formele constituţionale de comunicare a Preşedintelui cu Parlamentul este mesajul, care apare ca un act exclusiv politic. Ar fi dificil să se spună că mesajul adresat Parlamentului, la c,are se referă art. 84 alin.(2) din Constituţie, trebuie adresat numai prin emiterea unui decret, publicat obligatoriu în Monitorul Oficial, nepublicarea atrăgând inexistenţa decretului, adică a mesajului.

      Mesajele sunt adresate personal de Preşedinte ori acestea se adresează Parlamentului prin reprezentanţii săi. Dacă am face o interpretare în exclusivitate formală, atunci, conform normelor art. 94 alin.(l) din Constituţie, prezentarea unui mesaj Parlamentului nu s-ar putea face decât după publicarea acestuia în Monitorul Oficial, căci numai atunci el există, ceea ce este absurd.

     

       In problema actelor s-a încetăţenit practica prin care Preşedintele, printr-un demers, remite Parlamentului spre reexami­nare legile asupra cărora are obiecţii. Anume actul prin care Preşe­dintele trebuie să remită legea spre reexaminare Parlamentului a făcut obiectul discuţiilor dintre Preşedinte şi Parlament, soldându-se cu o adresare către Curtea Constituţională pentru o interpretare oficială a prevederilor art. 93 din Constituţie.

      Astfel, deputatul în Parlament Victor Cecan solicită Curţii Constituţionale să explice prin care act (decret, demers, scrisoare etc.) Preşedintele Republicii, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, o trimite spre reexaminare Parlamentului.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net