logare  |  registrare

Accesul la functia publica

Accesul la functia publicazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 10 iulie 2012
Accesul la functia publica
155.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Accesul la functia publica

 

Cuprins:

I. Funcţia publică şi trăsăturile acesteia

I.1. Noţiunea de funcţie  publică

I.2. Trăsăturile funcţiei publice

I.3. Funcţionarii administraţiei publice

II. Accesul la funcţia publică
II.1. Condiţii  de acces la funcţia publică
II.2. Incompatibilităţi

 

          Noţiunea de funcţie publică poate avea un sens mai larg sau mai restrâns, după natura atribuţiilor ce formează conţinutul funcţiei exercitate de angajaţii diferitelor organe ale administraţiei publice, relevându-se astfel că sunt funcţii ce se referă la activitatea de dispoziţie a organelor administraţiei publice, iar altele ce privesc activitatea de prestaţie a acestora. Funcţia, în cadrul adminstraţiei publice,  poate fi definită „ca un ansamblu de atribuţii stabilite prin intermediul legii sau prin actele juridice emise pe baza şi în vederea executării legii, atribuţii pe care le îndeplineşte o persoană fizică anagajată într-un organ al adminstraţiei publice şi care are abilitatea legală de a îndeplini aceste atribuţii ale adminstraţiei publice ”

       Noţiunea de funcţie publică este strâns legată de noţiunea de putere publică, de autoritate. Statul acţionează prin funcţionari publici, care sunt deţinătorii unor funcţii publice. Noţiunea de funcţie publică are o foarte mare importanţă pentru înţelegerea modului în care statul se manifestă în general şi fiecare organ al său. Astfel, într-un stat de drept suveranitatea statului se realizează prin cele trei funcţiuni sau categorii de organe: legislativă, executivă (administrativă) şi judecătorească.

         De altfel, în Constituţie sunt reglementate în Titlul III, intitulat „Autorităţile publice”, pe rând organele care exercita puterile statului. În ceea ce priveşte capitolul I se observă că  sunt consecrate texte referitoare la Parlament, în capitolul II la Preşedintele României, în capitolul III la Guvern, în capitolul IV la Administraţia publică şi în capitolul V la Autoritatea judecătorească.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net