logare  |  registrare

Arhanghelii de Ion Agârbiceanu

Arhanghelii de Ion Agârbiceanuzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 16 aprilie 2011
,,Arhanghelii,, de I> Agarbiceanu
37.43 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

,,Arhanghelii''

de Ion Agârbiceanu

 

     Opera “Arhanghelii” este singurul roman al scriitorului Ion Agarbiceanu.

     In acest roman scriitorul surprinde lumea din jurul unei mine de aur din muntii Apuseni.

     “Arhanghelii” este numele acestei  mine de aur din satul Valeni din Ardeal. Intraga actiune a romanului se desfasoara in jurul acestei mine , prezinta evenimentele, conflictele petrecute  in satul Valeni. Actiunea se desfasoara pe mai multe planuri, lumea proprietarilor de terenuri aurifere, si a celor exploatati . Atrasi de mirosul aurului mica burghezie, functionarii de cancelarii, medicii de provincie , avocatii, dascalii, preotii vreau si ei sa puna mana macar pe o “actie” la mina de aur. Ei ii fac curte familiei notarului  Iosif Rodean, ii indeplinesc toate dorintele , ii vaneza banii si ii pandesc ruina. Intreaga familie Rodean era alcatuita intr-un mod foarte ciudat. Elenuta si fratele ei Gita sunt straini de lacomia de avere a tatalui lor, surorile Octavia si Eugenia sunt prinse de patima aurului , fiica cea mare Maria duce o viata mai normala alaturi de medicul Vraciu, sotia notarului  doamna Marina este o femeie simpla de la tara,  fara carte.

     Notarul Iosif Rodean este principalul partas la mina de aur.  El este un om pe jumatate cult, un om imbogatit peste noapte, brutal, lacom, nemilos , exploatand la maxim pe muncitori, el este intruchiparea patronului. Notarul si asociatii sai deschid o noua galerie de aur fara sa investeasca bani prea multi. Pe capul familiei patima aurului il va duce la nebunie.

 

      Iosif Rodean a ajuns in satul Valeni, pe post de notar, oamenilor le era groaza sa ajunga la ele cu problemele lor,il numeau “uriasul de la cancelarie”, un om ursuz. A cerut-o de sotie pe fiica lui Ion Negru, pe Marina cerindu-i tatalui 10 actii la mina  Arhanghelii, o mina practic inchisa. Pentru a avea bani sa redeschida mina  a vandut actiuni primarului Vasile Cornean, lui Ungurean si Pruncul.   

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net