logare  |  registrare

Apartenenta romanului “Baltagul” la specia ROMAN

Apartenenta romanului “Baltagul” la specia ROMANzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 16 aprilie 2011
Apartenenta_romanului_Baltagul_la_specia_roman
33.33 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Apartenenta romanului “Baltagul”

la specia ROMAN

 

 

         Romanul este creatia epica in proza de dimensiuni ample, cu personaje numeroase, cu un fir epic care respecta cronologia si cu actiunea mai complicata decat a schitei si a nuvelei, desfasurandu-se pe mai multe planuri.

         Romanul „Baltagul”, apartinand lui Mihail Sadoveanu, are ca tema principala bogatia sufleteasca a omului din popor, adica a taranului, care in ciuda invataturii putine pe care o detine este atasat de bucuriile vietii, traind in armomie cu oamenii si natura. „Baltagul” este un roman monografic, deoarece prezinta viata grea a taranilor de la munte si traditiile acestora, un roman politist, deoarece eroina principala, Vitoria, cerceteaza circumstantele mortii sotului ei si mai este un roman mitic, pentru ca incepe cu mitul transhumantei.

         Romanul este structurat pe saisprezece capitole si actiunea se desfasoara de le sfarsitul toamnei, in luna noiembrie, pana primavara, in luna martie, la inceput in Magura Tarcaului, un sat de munte, iar apoi pe drumul spre Vatra Dornei.

         Ingrijorata de absenta indelungata a sotului ei care plecase la Vatra Dornei sa vanda niste oi, Vitoria Lipan  porneste impreuna cu fiul ei, Gheorghita in cautarea lui, parcurgand un drum de initiere atat cat pentru Gheorghita, care se maturizeaza, cat si pentru ea. Gasind osemintele lui Nechifor Lipan intr-o rapa, Vitoria cheama autoritatile si il inmormanteaza dupa datini, demascandu-i pe ucigasi.

         Personajele operei se impart in doua categorii. Prima categorie e alcatuita din personaje pozitive (majoritatea personajelor) si negative, din care fac parte Calistrat Bogza si Ilie Cutui, ucigasii lui Nechifor. 

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net