logare  |  registrare

Distributia produselor – caracteristicile canalelor de distributie

Distributia produselor – caracteristicile canalelor de distributiezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 13 aprilie 2012
Distributia produselor – caracteristicile canalelor de distributie
73.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 184
Descriere

Distributia produselor – caracteristicile canalelor de distributie1. Logistica vs. distributia produselor

 

        Finalitatea actiunilor privind vanzarea-cumpararea marfurilor face obiectul procesului de distributie a produselor, care presupune atat selectarea canalelor de distributie adecvate, cat si alegerea modalitatii de transport a bunurilor. Conceptul de distributie este foarte eterogen si cuprinzator, continand activitati si procese, cum ar fi: “miscarea produselor”, “circulatia marfurilor”, “tansportului marfurilor”, comercializarea bunurilor”, etc. Aceste operatiuni nu sunt similare, dar acopera zone largi de confluenta comuna.

       Obiectivul oricarei metode de distributie fizica consta in aducerea produsului de la locul productiei la consumator. Acesta trebuie sa ajunga in bune conditii si sa satisfaca nevoile consumatorului: calitate, pret acceptabil, achzitionare facila, sau orice alt aspect considerat important de segmentul de piata caruia i se adreseaza. Astfel, din punctul de vedere al marketingului, obiectul distributiei acopera urmatoarele activitati: stabilirea modalitatii de transport, vanzarea en-gros, vanzarea cu amanuntul, marketing prin posta, organizarea magazinelor de prezentare ale firmei, etc.

 

      Alegerea modalitatii de transport se va realiza luand in consideratie o serie de factori, printre care cei mai importanti sunt (“The Management of Business Logistics”, J.Coyle, E.Bardi, C.Langley, 1988):

-       caracteristicile fizice ale produsului (de ex.: daca produsul este fragil, canalele de distributie trebuie sa fie scurte, iar manipularea redusa. De asemenea, pentru produse perisabile, transportul aerian poate fi mai ieftin decat cel maritim, deoarece rata de alterabilitate este mai mica).

-       modalitatile de transport utilizate de concurenta (uneori se poate castiga un avantaj important in fata concurentei, prin utilizarea unui mijloc de transport mai putin uzual, ca de ex:. bicicleta, pentru livrarea documentelor urgente).

-       costurile canalelor de distributie (acestea nu trebuie sa fie intotdeauna cele mai ieftine; spre ex., in cazul componentelor pentru calculatoare, care au valoare mare si volum mic, este recomandabil a fi transportate aerian, deoarece transportul terestru ar insemna imobilizarea acestora pe o perioada mult prea lunga de timp).

-       fiabilitatea canalelor de distributie (pentru anumite produse, cum ar fi, de ex. medicamentele, acest factor este de importanta maxima).

-       timpul de tranzit (este luat in considerare la transportul produselor perisabile, sau de valoare mare).

-       siguranta transportului (este deosebit de importanta, in special pentru produsele de valoare; pentru acestea, livrarea directa poate fi o sultie mai buna).

-       posibilitatea de urmarire a produselor pe parcursul transportului (localizarea marfurilor poate fi importanta; de ex. acest lucru poate permite companiilor petroliere sa satisfaca mai multe cereri, prin redirectionarea petrolierelor in timpul transportului).

-       conditiile speciale de deservire a clientilor (uneori este nevoie ca produsele sa fie livratela un anumit moment dat).

2. Canalele de distributie

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com