logare  |  registrare

De la constituirea comunitaţilor la actul unic european

De la constituirea comunitaţilor la actul unic europeanzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 09 februarie 2012
De la constituirea comunitaţilor la actul unic european
114.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

De la constituirea comunitaţilor la actul unic european

 


1.Unificarea instituţională

2.Extinderea spaţiului comunitar

3.Adancirea şi extinderea domeniului intervenţiei comunitare

4.Actul Unic European

 

Întroducere

   Crearea Comunităţilor europene a fost rezultatul unui proces istoric care a contribuit nu numai la modelarea fizionomiei acestora, dar care, m multe privinţe, a continuat să influenţeze destinul constmcţiei europene.Constituirea Comunităţilor prin Tratatele de îa Paris şi Roma a fost numai începutul unei dezvoltări continui. Fără a fi nici liniară şi nici în mod necesar constantă, evoluţia Comunităţilor reprezintâ, m linii mari, o mişcare progresivă spre unitate.Se poate spune că principalele direcţii ale dezvoltării sistemului comunitar au fost îndreptate mai întâi spre o unificare instituţională, apoi spre o extindere a spaţiului comunitar şi în paralel o adâncire şi extindere a domeniului intervenţiei comunitare.

1. Unifîcarea instituţională

   A.Intrarea în vigoare a Tratatelor de la Roma dupâ Tratâtul de la Paris au creat Comunităţi distincte, fiecare cu personalitate juridică proprie, din care cea mai importantă era CEE. Fiecare tratat de înfiinţare prevedea instituţii distincte, chiar dacă erau asemânătoare.

   Rezultat al evoluţiei istorice, această coexistenţă nu era logică şi prezenta incoveniente, din ce m ce mai sensibile. Exista mai ales riscul multiplicării instituţiilor comunitare şi implicit al slăbirii fiecăreia dintre cele trei Comunităţi.

   Este motivul pentru care, în acelaşi timp cu semnarea Tratatelor de la Roma, a fost adoptată tot la Roma la 25 martie 1957, o Convenţie relativă la unele Instituţii comune Comunităţilor europene. In baza acestei Convenţii au devenit comune pentru cele trei Comunităţi europene Adunarea parlamentară şi Curtea de justiţie, iar pentru CEE şi Euratom a devenit comun Comitetul economic şi social.

    Totodată, Convenţia de la Roma a modificat şi unele dispoziţii ale Tratatului de la Paris (articolul 21 şi 32) în scopul de a realiza conformitatea acestora cu dispoziţiile din cele două Tratate de la Roma în ce priveşte organizarea Adunârii parlamentare şi a Curţii de Justiţie.

    Au continuat totuşi să coexiste trei Consilii de Miniştri, o înaltă Autoritate şi trei Comisii. Pasui decisiv pentru unificarea Instituţiilor a fost facut prin Tratatul de la Bruxelles din 8 aprilie 1965, instituind un Consiliu unic şi o Comisie unică a Comunităţilor europene,, intrat în vigoare la 1 ianuarie 1967.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net