logare  |  registrare

CONSILIUL DE MINIŞTRI

CONSILIUL DE MINIŞTRIzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 07 februarie 2012
CONSILIUL DE MINIŞTRI
120 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

CONSILIUL DE MINIŞTRI (CONSILIUL UNIUNII EUROPENE)

 


1.Modul de organizare şi componenţa Consiliului

2.Procedura de vot

3.Atributii si functii

4.Presedentia Consiliului.


    Tratatul de la Paris, care a instituit Comunitatea Europeană a Carbunelui si Otelului a creat 4 institutii:
a) Inalta Autoritate; b) Consiliul Special de Miniştri; c) Adunarea Comuna; d) Curtea de Justitie.
   Consiliul Special de Miniştri, reglementat de art. 27 din Tratat, reprezenta si coordona guvernele si politicile naţionale ale statelor membre. Consiliul era institutia inzestrata cu putere de decizie, reprezentantii statelor membre adoptand acte care le angajau fara a mai fi nevoie de aprobari sau ratificari ulterioare. Fiecare guvern avea libertatea sa delege ca reprezentant al sau pe unul din membrii sai, considerat cel mai competent in problemele inscrise pe ordinea de zi a Consiliului.
Consiliul dadea un "aviz conform", prin care aproba deciziile importante ale Inaltei Autoritati.
Odată cu semnarea Tratatelor de la Roma, in 1957, prin care se instituiau celelalte doua Comunitati Europene, respectiv CEE si CEEA, au fost create si pentru acestea ca institutie câte un Consiliu.
Prin Tratatul semnat la Bruxelles in 1965, intrat in vigoare in 1967, s-a instituit si un Consiliu Unic pentru toate cele trei Comunitati Europene.


   Consiliul de Miniştri este institutia UE care reprezinta direct statele membre si în care participa fiecare - prin reprezentanti la şedinţele care se tin, de obicei la Bruxelles. Conform Tratatului Comunitatii Europene, Consiliul a fost creat pentru a asigura coordonarea politicilor economice generale pentru a actiona ca organ de luare a deciziilor si pentru a defini operatiile de management general ale Comisiei. Aceste atributii îi confera Consiliului rolul de principal organism de luare a deciziilor. 

   1.Modul de organizare şi componenţa Consiliului

  Consiliului de Miniştri este format din miniştri delegaţi de către guvernele statelor membre. Deşi terminologia oficiala nu prevede limite stricte, s-a convenit să se facă o diferentiere intre denumirile diferitelor reuniuni ale Consiliului, in funcţie de domeniile specifice abordate.
Consiliul este compus din câte un reprezentant pentru fiecare stat membru.
Tratatul de la Maastricht precizeaza ca reprezentantii statelor sunt la nivel ministerial si trebuie sa fie abilitati sa angajeze guvernul ţării pe care o reprezinta.

   In cazul in care un membru al Consiliului nu poate participa la reuniunea Consiliului, el poate fi reprezentat de un functionar naţional de rang inalt, de reprezentantul permanent sau de adjunctul acestuia (reprezentantul permanent este ambasadorul ţarii respective la UE). Funcţionarul respectiv poate lua parte la dezbaterile din Consiliu însă nu are drept de vot, acesta putand fi delegat doar unui alt membru al Consiliului. De la 1 ianuarie 2007, Consiliul este compus din 27 de membrii.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com