logare  |  registrare

Finalizarea acţiunilor de control financiar

Finalizarea acţiunilor de control financiarzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 22 decembrie 2011
Finalizarea acţiunilor de control financiar
80 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 131
Descriere

Finalizarea acţiunilor de control financiar


3.1. Măsuri de valorificare a constatărilor controlului financiar

 

         Controlul financiar nu se limitează la constatarea lipsurilor, deficienţelor şi abaterilor. Controlul de constatare este urmat obligatoriu de controlul de remediere definitivă a neajunsurilor şi abaterilor constatate. O acţiune de control nu este considerată încheiată până nu se lichidează toate deficienţele constatate şi se stabilesc măsuri care duc la îmbunătăţirea practică a activităţii economico-financiare. Controlul acţionează pentru soluţionarea concretă, operativă a problemelor, iar acolo unde sunt încălcate legile, în conformitate cu prevederile şi drepturile legale, controlul ia măsuri inclusiv pentru sancţionarea celor vinovaţi.

         Finalizarea acţiunilor de control financiar, respectiv valorificarea constatărilor făcute, depinde de organul care a exercitat controlul, de conducerea agentului economic şi de aplicarea soluţiilor corespunzătoare, în funcţie de natura activităţii şi deficienţelor sau a rezervelor de îmbunătăţire constatate.

         Pentru finalizarea acţiunilor de control financiar se utilizează, în mod selectiv, diferenţiat şi corelat, în funcţie de aspectele concrete ale activităţilor sau obiectivelor supuse controlului, o serie de măsuri, căi, tehnici sau modalităţi. În principal, se pune accent pe determinarea oricăror măsuri necesare pentru remedierea şi prevenirea repetării deficienţelor şi abaterilor constatate şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

        Astfel, se propun sau dispun măsuri operative, în timpul desfăşurării controlului pentru înlăturarea deficienţelor constatate şi prevenirea repetării lor dintre care menţionăm:

-          depozitarea şi păstrarea bunurilor în condiţii corespunzătoare;

-          întocmirea corectă şi la timp a documentelor la locurile producţie;    

-          corectarea erorilor din evidenţa tehnic-operativă şi contabilă;

-          înregistrarea plusurilor în gestiune; recuperarea pagubelor

        Pe baza constatărilor şi propunerilor organelor de control financiar, conducerea agentului economic controlat şi a organului care a dispus controlul stabilesc măsuri ce se iau în continuare pentru:

-          înlăturarea şi prevenirea abaterilor;

-          aplicarea sancţiunilor disciplinare;

-          stabilirea răspunderii materiale;

-          înaintarea la procuratură a actelor încheiate în cazul constatării de fapte penale etc.

        Pentru stabilirea răspunderii, ca modalitate de finalizare a controlului financiar avem următoarele răspunderii: disciplinară, contravenţională, materială şi penală.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net