logare  |  registrare

Bugetul de stat în România

Bugetul de stat în Româniazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 21 decembrie 2011
Bugetul de stat în România
113.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 131
Descriere

Bugetul de stat în România


                                                          CONŢINUTUL BUGETULUI DE STAT

 

      La definirea bugetului de stat concură două abordări şi anume:

- una juridică şi alta economică.

      Sub aspect juridic bugetul reprezintă un act prin care sunt prevazute şi autorizate veniturile şi cheltuielile anuale ale statului.

     Sub aspect economic bugetul subliniază corelaţiile macroeconomice şi în special legătura cu nivelul şi evoluţia produsului intern brut.

     Bugetul de stat exprimă relaţiile economice în formă bănească ce iau  naştere în procesul repartiţiei PIB, în conformitate cu obiectivele de politică economică, socială şi de altă natură ale fiecărei perioade. Aceste relaţii se manifestă în dublu sens: pe de o parte, ca relaţii prin intermediul cărora se mobilizează resursele băneşti la dispoziţia statului, iar pe de alta parte, ca relaţii prin care se repartizează aceste resurse.

     În economia modernă, bugetul nu mai constituie un simplu document în care se înscriu veniturile şi cheltuielile probabile ale statului pe o perioada de 12 luni, ci este un plan financiar la nivel macroeconomic.

     În ţările cu economie de piaţă dezvoltată sfera de cuprindere a noţiunii de buget a fost extinsă. Pe lângă bugetul de stat în forma sa clasică, poate fi elaborat şi un alt instrument mai cuprinzător denumit buget al economiei naţionale (în Franţa) sau buget economic (în Marea Britanie şi SUA).

     Bugetul economiei naţionale este conceput ca un ansamblu de conturi ale naţiunii, care reflectă pentru anul în curs şi pentru anul următor previziunile asupra tuturor agenţilor economici din ţara respectivă.

     Forma în care se întocmeşte acest instrument cuprinzător diferă de la o ţară la alta.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com