logare  |  registrare

Decizii managerial

Decizii managerialzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 16 decembrie 2011
Decizii managerial
159.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 184
Descriere

Decizii managerial


    Obiectivele

 

*      Înţelegerea importanţei luării deciziilor ca activitate de bază în management.

*      Identificarea tipurilor de decizii pe care trebuie să le ia managerii.

*      Descrierea cerinţelor prealabile luării deciziilor.

*      Discutarea condiţiilor de mediu în care managerii trebuie să ia decizii.

*      Înţelegerea rolului managerilor în luarea deciziilor.

*     Înţelegerea etapelor procesului raţional de luare a deciziilor şi a modului în care acesta poate fi utilizat de către manageri.

*     Discutarea metodelor de îmbunătăţire a eficacităţii deciziilor manageriale prin îmbunătăţirea calităţii deciziei şi implicarea celor care o vor implementa.

*      Descrierea argumentelor pro şi contra tehnicilor de luare de decizii în grup.

 

       Managerii eficace trebuie să ia decizii pentru a soluţiona problemele care apar în cadrul organizaţiilor. Este necesar să se ia o decizie atunci când sunt îndeplinite următoarele condiţii: există o discrepanţă între rezultatele dorite şi situaţia actuală, decidentul este conştient de această discrepanţă, este motivat să o elimine şi dispune de resursele necesare pentru aceasta.

       Deciziile programate sunt cele repetitive şi de rutină şi sunt adoptate din obişnuinţă sau pe baza politicilor organizaţiei. Deciziile neprogramate sunt nestructurate şi au caracter de unicat.

       Managerii trebuie să ia decizii în condiţii de mediu schimbătoare şi complexe care au o influenţă semnificativă asupra deciziilor prin cantitatea informaţiilor disponibile (condiţii de certitudine, risc şi incertitudine), obiectivele organizaţionale şi cele individuale ale decidentului, sistemul de valori al managerului şi cultura organizaţională precum şi o serie de alte condiţii de mediu intern sau extern.

 

       Unele decizii trebuie delegate pentru a le permite managerilor să îşi utilizeze timpul pentru rezolvarea problemelor cele mai importante pentru realizarea obiectivelor organizaţionale. Este recomandabilă utilizarea unui proces raţional de luare a deciziilor care cuprinde 5 paşi.

 

      Managerii trebuie să decidă când şi în ce măsură îşi vor implica subordonaţii în luarea deciziilor. Implicarea subordonaţilor poate conduce la creşterea calităţii deciziilor şi a gradului de implicare în implementarea acestora. Ea se va realiza numai în anumite condiţii şi pentru anumite decizii deoarece implică costuri ridicate. 

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net