logare  |  registrare

Elaborarea mesajului scris

Elaborarea mesajului scriszoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 12 decembrie 2011
Elaborarea mesajului scris
133.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 131
Descriere

Elaborarea mesajului scris


     Succesul unor scrisori nu este întâmplător; el este rezultatul unei munci şi experienţe îndelungate. Cei ce scriu trebuie:

− să ţină seama de termenii de specialitate adecvaţi;

− să construiască corect frazele din punct de vedere gramatical;

− să aibă un stil agreabil;

− să cunoască şi să respecte anumite norme şi standarde de scriere.

     Decisive pentru succesul unei scrisori sunt nu numai canalele de transmitere şi stilul, ci şi forma, structura şi mai ales conţinutul. Un conţinut neadecvat, erorile de adresare, greşelile gramaticale, tonul, impactul şi stilul greşit sunt doar câteva dintre elementele care pot crea o imagine nefavorabilă atât celui care scrie scrisoarea, cât şi firmei pe care o reprezintă.

    Se cunoaşte faptul că orice scrisoare echivalează cu o „carte de vizită” a celui ce o expediază. O scrisoare bine redactată poate aduce mari servicii: să ne reprezinte într-un loc unde nu putem participa, să ne apere interesele, atunci când din motive obiective nu o putem face personal.

     Redactarea scrisorilor de afaceri constituie un element esenţial în cadrul unei tranzacţii, iar modalităţile de realizare a acestora s-au îmbunătăţit şi amplificat de-a lungul anilor, devenind după unii autori, aproape o ştiinţă.

     Multe scrisori de afaceri se dictează sau se scriu direct, fără prea multe pregătiri. Experienţa îndelungată face, adesea, inutile proiectarea şi conceperea scrisorilor. Pentru răspunsurile la scrisorile de rutină, se va nota pe margine sau sub textul expeditorului indicaţiile necesare. Pentru a câştiga timp pot fi folosite ca model copiile altor scrisori trimise.

    Nu trebuie pierdut din vedere faptul că, datorită tehnicilor de comunicare, pe de o parte, cât si amplificării schimburilor la nivel mondial, pe de altă parte, au apărut şi modalităţi noi şi rapide de transmitere a mesajelor, dar în ciuda existenţei telegrafului şi a telefonului, a telexului şi telefaxului, scrisorile oficiale continuă să-şi păstreze locul şi importanţa lor.

      În fapt, abstracţie făcând de costul ridicat al mijloacelor moderne de comunicare, majoritatea mesajelor transmise prin telegraf sau telefon, trebuie confirmate în scris; în plus, chiar redactarea sau decodificarea unei telegrame sau a unui telex presupune din partea expeditorului şi a destinatarului cunoştinţe care sunt incluse în tehnicile de redactare a corespondenţei în forma sa clasică.

    Pentru scrisorile mai importante şi mai complicate care necesită o atenţie deosebită, este necesară o pregătire temeinică a acestora.

...

1. Etapele întocmirii unei scrisori

2. Forma grafică și estetică a scrisorii

3. Elementele component ale scrisorii

4. Scrisoarea în mediul internațional

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com