logare  |  registrare

Encefalul, Bulbul rahidian, Metencefalul, Cerebelul,Ventriculul,Mezencefalul,Telencefalul

Encefalul, Bulbul rahidian, Metencefalul, Cerebelul,Ventriculul,Mezencefalul,Telencefalulzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 03 noiembrie 2011
Encefalul, Bulbul rahidian, Metencefalul, Cerebelul,Ventriculul,Mezencefalul,Telencefalul
130.93 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 110
Descriere

Encefalul, Bulbul rahidian, Metencefalul, Cerebelul,Ventriculul,Mezencefalul,Telencefalul, Diencefalul, Scoarţa Cerebrala

 

Encefalul

     Encefalul (encephalon) este situat în cutia craniană. Faţa lui dorsolaterală este bombată, iar cea inferioară — baza encefalului — îngroşată şi neregulată. Din regiunea bazală a encefalului pornesc 12 perechi de nervi cranieni (cerebrali). La encefal se disting emisferele creierului mare (cea mai nouă regiune din punct de vedere al evoluţiei) şi trunchiul cu cerebelul (fig. 111). Masa creierului la matur este egală în medie cu 1375 g la bărbaţi şi cu 1245 g la femei; la nou-născut ea atinge în medie 330- 340 g. în perioada embrionară şi în primii ani de viaţă creierul creşte intens, şi numai la vârsta de 20 ani atinge dimensiunile definitive.

    Creierul şi măduva spinării se dezvoltă pe partea dorsală a embrionului, din foiţa embrionară externă (ectoderm). In acest loc se formează tubul neural, cu o dilatare în partea cefalică a embrionului. La început această dilatare este constituită din trei vezicule cerebrale: anterioară, medie şi posterioară (rombcncefal). Mai apoi, vezicula anterioară şi cea posterioară se împart; astfel, se formează cinci vezicule cerebrale: terminală, intermediară, medie, posterioară şi prelungită (suplimentară). In procesul de dezvoltare, pereţii veziculelor cerebrale cresc neuniform: sau îngroşându-se sau rămânând în unele porţiuni subţiri şi înfundându-se în interiorul cavităţii veziculei, unde iau parte la formarea plexurilor vasculare ale ventriculelor. Drept reminiscenţe ale cavităţilor veziculelor cerebrale şi ale tubului neural sunt ventriculele cerebrale şi canalul central al mâduvei spinării. Din fiecare veziculă cerebrală se dezvoltă anumite porţiuni ale creierului. In legătură cu cele cinci vezicule cerebrale, la cncefal se disting cinci porţiuni principale: bulbul rahidian, metencefalul, mezencefalul, diencefalul şi telenccfalul.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com